Pasta s pečenim paradajzom
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 45 min.
Sastojci:
* 400 g testenine pene rigate
* 800 g paradajza šljivara
* 50 ml pavlake za kuvanje
* 20 ml votke
* 4 čena belog luka
* 1/2 kašičice šećera
* 2 srednje glavice crnog luka
* malo origana
* 3 kašike maslinovog ulja
* 80 g parmezana
* morska so
* mleveni biber
Priprema:
1. Crni luk i paradajz očistiti i iseći na kockice, beli luk sitno iseći.
2. U plitkoj šerpi zagrejati maslinovo ulje i propržiti na njemu crni i beli luk. Dodati paradajz, šećer, posuti origanom i sve zajedno kratko propržiti. Šerpu prebaciti u rernu i nastaviti pečenje na 200°C oko 45 minuta.
3. Posebno u šerpu sipati 4 l vode, dodati kašiku soli i kuvati dok ne proključa. Ubaciti testeninu i nastaviti kuvanje dok ne postane al dente. Ocediti je od suvišne tečnosti, a tečnost od kuvanja sačuvati.
4. Pečeno povrće izvaditi iz rerne i izmiksati ga u blenderu. Kašu sipati u veću šerpu, dodati pavlaku za kuvanje i malo tečnosti od kuvanja testenine da bi se dobila željena gustina umaka. Kuvati dok ne proključa.
5. U ključali sos ubaciti obarenu testeninu i umešati polovinu parmezana, promešati i izmaći s ringle. Pastu rasporediti u tanjire i posuti ostatkom parmezana.