Sečenica
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 60 min.
mirovanje: 60 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
* 400 g mekog brašna
* 250 ml mleka
* 1 kašičica šećera
* 10 g suvog kvasca
* 1 kašičica soli
* 2 kašike ulja
* 125 g putera
* 150 g kisele pavlake
* 350 g svežeg sira u kriškama
Za premazivanje:
* 30 g putera
* susam
Priprema:
1. U mlakom mleku razmutiti suvi kvasac, kašičicu šećera i brašna, pa prekriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna s kašičicom soli, pa dodati nadošli kvasac i ulje, te promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno po potrebi i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
3. Od nadošlog testa oblikovati deset kuglica i ostaviti ih da odmore desetak minuta. Po dve kuglice testa istanjiti oklagijom, te jednu posuti rendanim puterom i preklopiti drugom istanjenom kuglicom. Preko slepljenog testa preći oklagijom. Na isti način oblikovati još četiri kore spajajući po dve istanjene kuglice s puterom.
4. Prvu koru prebaciti u četvrtasti kalup dimenzija 20×20 cm, premazati je četvrtinom pavlake i posuti četvrtinom rendanog svežeg sira. Prekriti drugom korom, te postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši materijal. Završiti petom korom, ali na nju ne nanositi fil.
5. Filovanu pitu iseći na kocke, premazati je otopljenim puterom i posuti susamom. Ostaviti da nadođe dvadesetak minuta.
6. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.