Kocke s višnjama
za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 minuta
pečenje: 20 min.
mirovanje: 2 sata
Sastojci:
Za koru:
* 5 jaja
* 5 kašika šećera
* 4 kašike brašna
* 1 puna kašika kakaoa
* 1 kašika ulja
Za fil:
* 600 ml mleka
* 3 kašike brašna
* 3 kašike gustina
* 6 kašika šećera
* 1 vanil-šećer
* 1 šolja višanja bez koštica
* 150 g putera
Priprema:
1. Umutiti belanca u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom. Na kraju umešati prosejano brašno i kakao.
2. Smesu sipati u pleh dimenzija 20 x 30 cm koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Koru peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Pečenu koru izvaditi iz pleha i ostaviti da se potpuno ohladi, a zatim je preseći napola da bi se dobile dve kore.
3. Za pripremu fila razmutiti brašno, gustin, šećer i vanil-šećer u malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati do ključanja, pa sipati u njega umućenu smesu i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
4. U ohlađenu kremu umešati puter i izmiksati. Na kraju dodati očišćene višnje zajedno sa sokom koji su pustile, te sve zajedno kratko izmiksati.
5. Pripremljeni fil rasporediti preko prve kore i preklopiti ga drugom korom. Kolač staviti u frižider da se dobro rashladi i stegne. Iseći ga na kocke i poslužiti.