Kapučino štanglice
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 30 min.
mirovanje: 4 sata
Sastojci:
Za dve prhke kore:
* 300 g brašna
* 150 g putera
* 60 g šećera
* 2 jajeta
* 1 kašičica kakaoa
* 1 kašičica sode bikarbone
* 2 kašike mleka
Za belu koru:
* 4 belanceta
* 4 kašike šećera
* 4 kašike brašna
* 1 kašika ulja
* 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
* 1 l mleka
* 5 kašika brašna
* 5 kašika gustina
* 100 g šećera
* 2 vanil-šećera
* 1 instant kapučino od vanile
* 250 g putera
Za glazuru:
* 150 g čokolade
* 4 kašike ulja
Priprema:
1. Za pripremu prhkog testa sjediniti brašno, šećer, kakao i sodu bikarbonu. Dodati kockice hladnog putera i sastojke utrljati dlanovima.
Na kraju dodati jaja i malo mleka, pa umesiti glatko testo. Testo ostaviti da odstoji na hladnom pola sata.
2. Odstojalo testo podeliti na dva dela i istanjiti kore preko papira za pečenje dimenzija 20×30 cm. Kore zajedno s papirom preneti na poleđinu pleha, izbockati viljuškom i peći desetak minuta u zagrejanoj rerni na 180°C.
3. Za pripremu bele kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Sipati ulje i na kraju umešati brašno i prašak za pecivo. Smesu presuti u tepsiju dimenzija 20×30 cm i peći je na 180°C oko 15 minuta.
4. Za pripremu fila razmutiti brašno, gustin, šećer i instant kapućino u malo hladnog mleka, a preostalo mleko zagrejati do ključanja. Sipati u njega pripremljenu smesu i kuvati dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu umešati puter. Izdvojiti nekoliko kašika za premazivanje kolača.
5. Kolač filovati na sledeći način: prhku braon koru premazati polovinom fila, staviti koru od belanaca i blago pritisnuti, pa premazati drugom polovinom fila. Prekriti drugom braon korom i premazati tankim slojem izdvojenog fila. Sve preliti čokoladnom glazurom.