tikvice s mlevenim mesom
29.09.2022 Glavna jela

Tikvice s mlevenim mesom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 35 min.
pečenje: 45 min.

Sastojci:
* 4 veće tikvice
* 800 g mešanog mlevenog mesa
* 1 glavica crnog luka
* 3 čena belog luka
* 1 kašičica mlevene paprike
* 1 veće jaje
* 5 kašika prezli
* 2 kašike seckanog peršuna
* mleveni biber
* ulje
* so
Za preliv:
* 100 ml soka od paradajza
* 400 ml pavlake za kuvanje
* 1 kašika pirea od paradajza
* 200 g kačkavalja

Priprema:
1. Vrhove tikvica odseći, pa sredinu iseći na kolutove debljine 1 cm. Posoliti ih i ostaviti po strani.
2. Za pripremu fila u vanglici sjediniti mešano mleveno meso, sitno isečeni crni luk, pasirani beli luk, mlevenu papriku, jaje, prezlu, peršun, mleveni biber i malo soli po ukusu. Sastojke dobro umesiti rukom.
3. Od mesnog fila oblikovati manje kuglice veličine oraha.
4. Kolutove tikvica ocediti od tečnosti i prebrisati kuhinjskim ubrusom. Kolut tikvice prekriti kuglicom i poklopiti drugim kolutom, te blago spljoštiti. Postupak ponavljati oblikujući četiri gomilice od tikvica i mesnih kuglica.
5. U tespiju sipati malo soka od paradajza, pa ubaciti u nju naslagane kolutove tikvica i mesa. Preliti ih mešavinom pavlake za kuvanje i paradajz pirea. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok povrće i tikvice ne budu pečeni.
6. Pred kraj pečenja jelo izvaditi iz rerne, posuti ga rendanim kačkavaljem i vratiti da se dopeče.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category