Špageti na kineski način
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 60 min.
mirovanje: 30 min.
Sastojci:
* 400 g pilećeg belog mesa
* 2 kašike soja sosa
* 1 kašičica vinskog sirćeta
* 1 kašičica meda
* 5 čena belog luka
* 2 crvene paprike
* 2 srednje šargarepe
* 1/2 glavice manjeg brokolija
* 3 struka mladog luka
* 300 g špageta
* 2 kašičice seckanog đumbira
* mleveni biber
* ulje
* so
Za prelivanje:
* 50 ml soja sosa
Priprema:
1. Pileće belo meso iseći na kockice, posoliti ga i pobiberiti po ukusu. Preliti ga s vinskim sirćetom, medom i dve kašike soja sosa, pa posuti pasiranim belim lukom. Dobro izmešati sastojke, te piletinu ostaviti da miruje 30 minuta.
2. Špagete obariti u slanoj vodi, a zatim ih ocediti od suvišne tečnosti.
2. U taganju zagrejati malo ulja, pa propržiti na njemu piletinu da porumeni. Izvaditi je iz masnoće i ostaviti na toplom.
3. U masnoću od mesa sipati još malo ulja, dodati seckani đumbir i preostali seckani beli luk, pa kratko propržiti.
4. Ubaciti šargarepu i papriku isečenu na štapiće, dodati manje cvetove brokoja i pržiti neprekidno mešajući dok povrće napola ne omekša.
5. Vratiti piletinu, dodati mladi luk isečen na kolutove i promešati.
6. Ubaciti špagete i preliti sa 50 ml soja sosa. Polako promešati da se sastojci i začini ravnomerno rasporede.