potica
08.09.2022 Deserti

Potica

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 60 min.
pečenje: 50 min.

Sastojci:
* 500 g brašna
* 20 g svežeg kvasca
* 1/2 kašičice soli
* 2 kašike šećera
* 2 žumanceta
* 60 g otopljenog putera
* 250 ml mleka
Za fil:
* 300 g mlevenih oraha
* 3 kašike šećera
* 2 kašike meda
* 150 ml mleka
* 1 kašika ruma
* 2 belanceta
* malo rendane korice limuna
* 1 kašika rastopljenog putera

Priprema:
1. Razmutiti kvasac u polovini mlakog mleka s kašičicom šećera i brašna, pa sačekati da nadođe.
2. Pomešati brašno, preostali šećer i malo soli, dodati pripremljeni kvasac, otopljeni puter, žumanca i preostalo mleko te zamesiti glatko testo. Testo oblikovati u loptu, pokriti ga i ostaviti da odmara dok se ne udvostruči, oko pola sata.
3. Za pripremu fila u manjoj šerpici zagrejati mleko, med, šećer, puter, rum i rendanu limunovu koru. Kad se sastojci rastope, preliti preko mlevenih oraha, pa ostaviti da se smesa ohladi. Umutiti belanca u čvrst šam, pa ih dodati u ohlađenoj smesi s orasima.
4. Testo prebaciti na pobrašnjenu površinu i rastanjiti u četvrtastu koru. Premazati pripremljenim filom i čvrsto zamotati u rolat. Rolat prebaciti u kalup za kuglof obložen papirom za pečenje, a krajeve testa slepiti. Ostaviti testo da se odmara još pola sata. Pre pečenja, štrudlu izbockati drvenim štapićem do dna kalupa i premazati mlekom.
5. Peći na 180°C oko 50 minuta. Pri kraju pečenja, proveriti štapićem da li je sredina pečena, pa ako treba produžiti pečenje još desetak minuta.
6. Gotovu štrudlu prebaciti na rešetku, posuti šećerom u prahu i seći tek kada se potpu no ohladi.

Svetlana Belić

Bakina peciva

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category