Krompir pogačice s kačkavaljem
Sastojci:
* 3 krompira
* 1 šoljica (od 170 ml) toplog mleka
* 180 ml + po potrebi ulja
* 2 jajeta
* 10 g suvog kvasca
* 1 kašika soli
* 1 kašičica šećera
* 5 šoljica brašna
* 50 g rendanog kačkavalja
ISPROBAJTE I…
Priprema:
1. Krompir oljuštiti i skuvati dok ne omekša. Procediti ga, te ispasirati.
2. U dublju posudu sipati brašno, so, šećer i suvi kvasac. Promešati varjačom i dodati ispasiran krompir, 180 ml ulja, 1 jaje i 1 belance.
3. Mešati varjačom uz postepeno dodavanje mleka, pa ostaviti smesu da odstoji oko 30 minuta.
4. Ruke namazati uljem, te kidati loptice testa i ređati ih u pleh obložen papirom za pečenje.
5. Premazati ih žumancetom i ostaviti da odstoje 15 minuta.
6. Peći u rerni zagrejanoj na 180°S oko 20 minuta. Pred kraj pečenja posuti rendanim kačkavaljem, pa ostaviti da se otopi.
7. Pečene pogačice ostaviti da se prohlade i nakon toga ih poslužiti.
Savet: Pogačice su mekane i sutradan, a lako se mogu podgrejati u rerni
Recept Smilje Jocić iz Niša
Više recepata naći ćete u magazinu Bakina kujna!
Stare brojeve možete preuzeti putem servisa Novinarnica!