Varivo od šargarepe i sočiva
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 60 min.
Sastojci:
* 1 veća glavica crnog luka
* 1 veza mlade šargarepe
* 2 čena belog luka
* 1 kriška celera
* 1 paštrnak srednje veličine
* 70 g narandžastog sočiva
* 100 ml pavlake za kuvanje
* 1,5 l supe od povrća iz kocke
* 1 kašičica dimljene mlevene paprike
* 1 kašika seckanog peršuna
* 1 kašičica mešavine suvih začina
* mleveni biber
* 1 kašika putera
* 3 kašike ulja
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati. Šargarepu oguliti i iseći na kolutove, celer i paštrnak takođe oguliti i iseći na kockice.
2. U šerpi zagrejati ulje i puter, pa dodati crni luk i kratko propržiti. Ubaciti pasirani beli luk i kratko pržiti dok luk ne zamitiši.
3. Dodati šargarepu, celer i paštrnak, pa pržiti neprekidno mešajući nekoliko minuta. Nadalje dinstati dolivajući pomalo supe dok povrće napola ne omekša.
4. Ubaciti sočivo i nastaviti dinstanje dolivajući pomalo supe dok svi sastojci ne omekšaju.
5. Sipati pavlaku i kuvati još desetak minuta dok se tečnost ne redukuje. Pred kraj kuvanja dodati dimljenu mlevenu papriku, peršun, mešavinu suvih začina, soli i bibera po ukusu.
Savet: Cušpajz se može pripremiti i od stare šargarepe, ali je mnogo slađi i ukusniji od mlade.