Krofini sa cimetom
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 30 min.
pečenje: 20 min.
Sastojci:
* 450 g brašna
* 1/2 kašičice soli
* 20 g svežeg kvasca
* 1 jaje + 1 jaje za premazivanje
* 125 ml mleka
* 125 ml vode
Za fil:
* 80 g putera
* 150 g šećera
* 1 kašičica cimeta
* 1/2 kašičice kakaoa
Priprema:
1. U mlakoj vodi razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna. Prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici pomešati polovinu brašna i malo soli, dodati pripremljeni kvasac, jaje i mlako mleko, te promešati. Postepeno dodavati pomalo brašna i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti da odmara pola sata.
3. Nadošlo testo podeliti na 12 delova i oblikovati od njih jufkice. Svaku jufkicu istanjiti u pravougaonu koru i premazati je s malo putera. Posuti mešavinom šećera, cimeta i kakaoa, pa zamotati u rolat. Rolat preseći uzdužno, tako da na jednom kraju ostane spojen. Jedan kraj zamotati u oblik puža, a zatim preći na drugi kraj i nastaviti motanje u visinu, iznad donjeg pužića. Na isti način oblikovati preostalo pecivo.
4. Kalup za mafine premazati istopljenim puterom i u svako udubljenje staviti po jednog puža. Pužiće premazati umućenim jajetom i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene. Posuti ih šećerom u prahu i poslužiti.