Paprikaš s pečurkama
za 4 osobe
posno jelo
priprema: 120 min.
Sastojci:
* 2 velike glavice crnog luka
* 50 g sušenog paradajza u ulju
* 100 g paste od paradajza
* 400 g bukovača
* 400 g šampinjona
* 2 mlade šargarepe
* 1 koren peršuna
* 2 srednja bela krompira
* 2 lovorova lista
* 100 ml belog vina
* 1 kašičica dimljene mlevene paprike
* mešavina suvih začina
* mleveni biber
* ulje
Priprema:
1. Crni luk, šargarepu i koren peršuna očistiti i iseći na kockice, sušeni paradajz takođe iseći na kokice.
2. Bukovače iseći na krupnije komade, šampinjone na listove. Krompir oguliti i iseći na krupnije kocke.
3. U većoj šerpi na malo ulja propržiti crni luk, dodati sušeni paradajz i pastu od paradajza, pa sve zajedno kratko propržiti.
4. Ubaciti bukovače i pržiti ih neprekidno mešajući nekoliko minuta. Ubaciti šargarepu i peršun, pa nadalje dinstati na umerenoj temperaturi povremeno mešajući dok povrće napola ne omekša.
5. Dodati šampinjone, sipati belo vino, ubaciti lovorov list i doliti vode koliko je potrebno da sastojci ogreznu. Zagrevati dok ne proključa, pa dodati krompir i nastaviti kuvanje dok svi sastojci ne omekšaju.
6. Pred kraj kuvanja dodati mešavinu suvih začina, soli i bibera po potrebi.