Kulinarski trikovi: Umesite domaći hleb
Verovatno su vam dosadile naduvane vekne pune aditiva, koje se trune pri sečenju ili rastežu kao guma. Naizgled lepe i rumene, pod rukom lagane kao perce, a sutradan gotovo neupotrebljive.
Stariji sugrađani se s nostalgijom sećaju ukusa i mirisa domaćeg hleba. Ali, ko kaže da i sadašnje generacije ne mogu uživati u kvalitetnoj vekni kao nekada!
Recept za domaći hleb
za 5 osoba
priprema: 30 min.
mrsno jelo
mirovanje: 60 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
* 900 g mekog brašna tip 400
* 1,5 dl mleka
* 3,5 dl vode
* 40 g svežeg kvasca
* 1 kašika soli
* 1 kašika šećera
* 1 dl ulja
ISPROBAJTE I… Domaći burek
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mlako mleko, svež kvasac, kašiku brašna i šećer pa dobro izmešati i ostaviti da nadođe.
2. U posudi za mešanje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, ulje i so. Postepeno dodavati ostatak brašna i mesiti dlanovima dok testo ne počne da se odvaja od prstiju.
3. Umešeno testo prekriti platnenom salvetom i ostaviti ga na toplom kako bi se masa udvostručila.
4. Nadošlo testo premesiti, oblikovati veknu i staviti je u nauljen i brašnom posut pravougaoni kalup. Veknu odgore premazati vodom i posuti brašnom pa zaseći oštrim nožem. Ostaviti dvadesetak minuta da nadođe.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 250°C dok ne porumeni. Pečeni hleb uviti u suvu krpu i ostaviti da se ohladi.
Važno je znati
* Svi sastojci koji se koriste za mešenje testa moraju biti mlaki, odnosno imati istu temperaturu kao ona u prostoriji.
* U prostoriji u kojoj se priprema kiselo testo mora da bude toplo. Nikakva provetravanja tokom mešenja testa nisu dozvoljena. Ono je veoma osetljivo i brzo reaguje na pad temperature. Ukoliko nadošlo testo usled promene temperature jednom padne, ceo trud biće uzaludan. Kada se testo umesi, ali i svaki put kada se premesi, potrebno ga je ostaviti najmanje dvadesetak minuta da miruje. Nakon toga može se tanjiti, savijati i modelovati po želji. Testo koje nije odstojalo žilavo je, teško se oblikuje i nakon pečenja ostaje tvrdo.
* Prilikom mešenja so ne sme doći u neposredan kontakt s kvascem, pošto neutrališe njegovo dejstvo. Iz tog razloga potrebno ga je pomešati s brašnom, pre dodavanja kvasca.
* Tokom pečenja, pogotovo u prvoj fazi dok testo ne počne da rumeni, vrata pećnice ne smeju se otvarati kako testo ne bi palo.
* Budući da kućne rerne ne peku podjednako, niti su iste jačine, recept u kojem je određeno vreme pečenja potrebno je uzeti s rezervom i prilagoditi ga sopstvenim uslovima.
Više recepata naći ćete u magazinu Bakina kujna!
Stare brojeve možete preuzeti putem servisa Novinarnica!
Previous post
Sočni kolač bez jaja
Next post
Krem pita
more from category
Napravite sami čokoladne kapljice
Ne morate kupovati kapljice od čokolade, lako i jednostavno možete ih napraviti sami!
pročitaj još