Sarmice od blitve u sosu od pavlake
Domaći specijalitet pripremljen na malo drugačiji način
pročitaj jošSastojci:
* 2,5 kg kiselog kupusa
* 600 g dimljenih suvih rebara
* 2 glavice crnog luka
* 1/2 manje glavice celera
* 2 šargarepe
* 1 kg mlevene junetine
* 150 g tarane
* 1 kašičica mlevene paprike
* biber
* ulje
* so
ISPROBAJTE I… Flekice sa slatkim kupusom
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu i celer oguliti i izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti crni luk, a potom dodati šargarepu i celer, te zajedno pržiti neprekidno mešajući oko 5 min.
3. Ubaciti mlevenu junetinu i pržiti je dok ne promeni boju. Nadalje dinstati dolivajući vodu po potrebi oko 10 min. Dodati mlevenu papriku, taranu i začine po ukusu i promešati.
4. Listove kiselog kupusa odvojiti od korena, oprati i odstraniti zadebljanje po sredini.
5. Na svaki list kiselog kupusa staviti veću kašiku fila i oblikovati sarmice.
6. Pripremiti veću šerpu u kojoj se sarme mogu peći u rerni, a dno obložiti s dva veća lista kiselog kupusa. Preko listova kupusa rasporediti sarme a odgore poslagati rebarca. Prekriti praznim listovima kupusa i preliti vodom da sarme ogreznu. Poklopiti i staviti u rernu na 180°S pa peći 60 minuta, nakon toga smanjiti temperaturu na 150°S i peći još 60 minuta, te opet smanjiti na 100°S i peći još 60 min.
Savet: Veće listove kiselog kupusa presecite napola i iskoristite za oblikovanje dve sarme.
Više recepata naći ćete u magazinu Bakina kujna!
Stare brojeve možete preuzeti putem servisa Novinarnica!