Složenac od patlidžana
za 4 osobe
posno jelo
priprema: 35 min.
pečenje: 25 min.
Sastojci:
* 2 patlidžana srednje veličine
* 3 paradajza srednje veličine
* 1 glavica crnog luka
* 3 čena belog luka
* 200 g šampinjona
* 100 g bulgura
* 2 dl paradajz soka
* biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Patlidžan iseći na kolutove debljine 1 cm, posoliti ga i ostaviti da pusti sok.
2. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poprskati uljem, pa poslagati u nju kolutove patlidžana i odozgo premazati uljem. Peći ih u zagrejanoj rerni oko 15 min.
3. Potom ih preklopiti kolutovima paradajza i nastaviti pečenje još 10 min.
4. Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati, a šampinjone iseći na listove.
5. Na malo ulja propržiti crni i beli luk a potom dodati šampinjone i pržiti ih dok ne omekšaju.
6. Ubaciti bulgur i nadalje dinstati dolivajući paradajz sok i vodu po potrebi, dok bulgur ne nabubri a suvišna tečnost uvri. Začiniti po ukusu.
7. Na polovinu kolutova patlidžana preklopljenih paradajzom naneti po kašiku pripremljenog fila. Preklopiti ih preostalim kolutovima patlidžana i paradajza, pa vratiti na kratko u rernu da se zapeče.
Savet: Nakon što se povrće nafiluje, može se odgore staviti komad sira i zapeći.