Čokoladni sladoled
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 15 min.
mirovanje: 180 min.
Sastojci:
* 100 g čokolade za kuvanje
* 300 ml mleka
* 200 ml slatke pavlake
* 120 g šećera u prahu
* 4 žumanceta
* 1 kašika ruma
Priprema:
1. U šerpi sjediniti mleko i slatku pavlaku pa kuvati dok ne proključa.
2. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi, a potom izmaći s ringle.
3. Žumanca umutiti sa šećerom u prahu, pa dobijenu masu postepeno sipati u smesu od čokolade neprekidno muteći žicom.
4. Umešati rum, pa šerpu vratiti na ringlu i nastaviti kuvanje na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući žicom dok se ne zgusne (smesa ne sme da proključa).
5. Pripremljenu smesu izliti u plastičnu posudu i ostaviti da se ohladi. Potom je poklopiti i odložiti u zamrzivač.
6. Nakon sat vremena mirovanja izvaditi je iz zamrzivača, pa sladoled energično promešati žicom za mućenje kako bi se razbili kristali leda. Postupak ponoviti još dva puta, da bi se dobila kremasta tekstura.
Savet: Pripremljenu smesu možete sipati i u aparat za sladoled i nadalje postupiti prema uputstvu za upotrebu.