Sarmice s piletinom i kobasicama
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 50 min.
pečenje: 35 min.
Sastojci:
* 24 lista blitve
* 450 g mlevenog pilećeg belog mesa
* 1 glavica crnog luka
* 2 šargarepe
* 120 g bulgura
* 1 par svežih roštilj kobasica
* 1 kašičica mirođije
* 2 kašike brašna
* 1 kašika mlevene paprike
* 2 dl mleka
* biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Listove blitve očistiti a potom ih oprati i preliti ključalom vodom. Ostaviti desetak minuta da se popare pa ocediti od suvišne tečnosti.
2. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu oguliti i izrendati na krupno rende.
3. Na malo ulja propržiti crni luk i šargarepu, a potom dodati mlevenu piletinu i istisnuto meso sveže kobasice pa promešati. Pržiti neprekidno mešajući oko 5 min.
4. Ubaciti bulgur i mlevenu papriku, i nadalje dinstati dolivajući vodu po potrebi dok bulgur ne nabubri a suvišna tečnost ne uvri. Začiniti po ukusu.
5. Na list poparene blitve naneti kašiku fila od mesa pa smotati u sarmu. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još sarmica.
6. Oblikovane sarmice poslagati u nauljenu tepsiju.
7. Posebno pripremiti sos od mirođije. Na malo ulja propržiti brašno, ubaciti mirođiju te i nju kratko propržiti. Sipati mleko i malo vode po potrebi pa kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
8. Sos od mirođije preliti preko sarmica da ogreznu. Peći u zagrejanoj rerni na 200°S oko 35 min.