medenjaci sa djumbirom
07.06.2022 Deserti

Medenjaci sa đumbirom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 10 min.

Za testo:
* 225 g mekog brašna
* soli navrh noža
* 1 ravna kašičica sode bikarbone
* 2 kašičice đumbira
* 1/2 kašičice cimeta
* 125 g margarina
* 100 g mekog smeđeg šećera
* 1 jaje
Za dekoraciju:
* 200 g šećera u prahu
* 1 belance
* nekoliko kapi limuna
* crvena jestiva boja u prahu

Priprema:
1. Za pripremu testa u dubljoj posudi sjediniti omekšani margarin, smeđi šećer i jaje, pa umutiti mikserom.
2. U umućenu masu dodati brašno, so, đumbir, cimet i sodu bikarbonu, te rukom zamesiti glatko testo.
3. Umešeno testo prebaciti na radnu površinu posutu brašnom i istanjiti ga pomoću oklagije u koru debljine 5
mm.
4. Modlicama za kolače u formi zeca, cveta i leptira, oblikovati medeljake.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i preko njega poslagati medenjake. Peći ih na 180°C desetak minuta u zavisnosti od jačine rerne (medenjaci treba da ostanu svetli, ne treba da porumene). Pečene medenjake ostaviti da se ohlade.
6. Za pripremu dekoracije belance umutiti postepeno dodajući šećer u prahu. Pred kraj mućenja dodati nekoliko kapi soka od limuna. U smesu umešati malo crvene prehrambene boje.
7. Rojal masu presuti u poslastičarski džak s uskim otvorom i njome išarati medenjake. Ostaviti ih pola sata da miruju dok se dekoracija ne osuši.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category