Krompir paprikaš s pečurkama
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 90 min.
Sastojci:
* 2 veće glavice crnog luka
* 400 g pilećeg belog mesa
* 2 veće šargarepe
* 1 manja keleraba
* 4 bela krompira srednje veličine
* 400 g smeđih šampinjona
* 1 struk praziluka
* 2 čena belog luka
* 3 kašike soja sosa
* 1 kašičica mlevene paprike
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk i praziluk očistiti i iseći na kockice, pileće belo meso iseći na krupnije kocke.
2. Krompir i kelarabu oguliti i iseći na kocke, šargarepu na kolutove. Smeđe šampinjone iseći na četvrtine, a beli luk ispasirati.
3. Na malo ulja propržiti crni luk da blago porumeni. Dodati piletinu i pržiti je neprekidno mešajući dok ne promeni boju.
4. Ubaciti šargarepu i kelerabu i nadalje pržiti dok povrće napola ne omekša. Dodati praziluk i pasirani beli luk, te sve zajedno kratko propržiti.
5. Dodati šampinjone, pa povrće dinstati u tečnosti koju su pečurke pustile dok suvišna tečnost ne uvri.
6. Umešati krompir i naliti vodom da povrće ogrezne. Začiniti mlevenom paprikom, soja sosom, mlevenim biberom i solju po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi dolivajući pomalo vode dok krompir ne počne da se raspada, a jelo ne dobije željenu gustinu.