Pileća salata s krompirom
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 90 min.
Sastojci:
* 300 g pilećeg belog mesa
* 6 srednjih krompira
* 3 štapića celera
* 100 g mladog graška
* 100 g kiselih krastavaca
* 2 obarena jajeta
* 2 veće šargarepe
* mleveni biber
* so
Za preliv:
* 150 g majoneza
* 200 ml grčkog jogurta
* 1 kašika senfa
* 2 kašike soka od kiselih krastavaca
Priprema:
1. Pileće belo meso zajedno s oguljenim šargarepama obariti (mogu se iskoristiti meso i šargarepa iz supe). Pred kraj kuvanja dodati mladi grašak i kuvati ga dok ne omekša. Povrće i meso ocediti od suvišne tečnosti, pa piletinu i šargarepu iseći na kockice.
2. Krompire oprati i zajedno s ljuskom kuvati dok ne omekšaju. Ocediti ih i ostaviti da se ohlade, a zatim oguliti i iseći na kockice.
3. Stabljike celera oguliti i iseći na kockice, obarena jaja i kisele krastavce takođe iseći na kockice.
4. U većoj činiji sjediniti krompir, piletinu, celer, šargarepu, grašak, kisele krastavce i jaja. Posebno umutiti majonez, grčki jogurt, senf i malo soka od kiselih krastavaca. Posoliti i pobiberiti po ukusu, pa preliti preko mesa i povrća u činiji. Polako promešati da bi se sastojci povezali.