Kako da sačuvate žitarice?
U našim krajevima žitarice su oduvek bile na ceni kao zdrava i jeftina hrana, a najčešće su se koristili pšenica, raž, ječam, pirinač, kukuruz, proso i ovas, i to kao celo zrno, grubo i fino mlevene. Međutim, s razvojem prehrambene industrije, u prošlom veku na tržištu su se pojavile rafinisane namirnice: semenu je, da bi se dobilo što finije i mekše brašno, odstranjivan spoljni omotač, iako on sadrži najviše korisnih materija. Poslednjih decenija integralno brašno (ono od celog zrna) i celovite semenke ponovo su dobili na značaju, ne samo zbog obilja nutrijenata, već i zato što su najbolji izvor dijetalnih vlakana, supstanci neophodnih za dobro varenje. Sigurni smo da u kući imate bar dve vrste ovih korisnih namirnica, ali da biste sačuvali njihovu hranljivost, morate ih držati u hermetički zatvorenim posudama na hladnom i mračnom mestu. Vodite računa o tome da ne poprime kiselkast i ustajao miris. Integralne žitarice možete čuvati i u frižideru, gde mogu da stoje najmanje četiri meseca.
Previous post
Piletina s pirinčem
Next post
Punjene prženice
more from category
Napravite sami čokoladne kapljice
Ne morate kupovati kapljice od čokolade, lako i jednostavno možete ih napraviti sami!
pročitaj još