Gibanica
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 60 min.
Sastojci:
* 5 jaja
* 50 ml ulja
* 1/2 kašičice soli
* 350 ml kiselog mleka
* 500 g sitnog sira
* 200 g feta sira
* 100 g putera
* 1 prašak za pecivo
* 500 g tankih kora za pitu
Priprema:
1. Za pripremu fila u većoj činiji umutiti jaja, ulje i so. Dodati kiselo mleko, feta i sitni sir, posuti praškom za pecivo i dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa.
2. Okruglu tepsiju prečnika 32 cm premazati otopljenim puterom. Dno prekriti korom za pitu i premazati je s malo putera, pa naneti drugu koru i preko nje rasporediti malo fila. Postupak filovanja ponavljati (kora, puter, kora fil) dok se ne utroši pripremljeni materijal. Završiti dvema korama za pitu. Gornju koru premazati puterom.
3. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Zatim tepsiju izvaditi iz rerne i preklopiti je tanjirom, pa pitu okrenuti i vratiti je u tepsiju tako da donja strana bude okrenuta nagore. Vratiti u rernu i peći još 10 minuta.