Bolonjeze špageti s belim vinom
za 4 osobe
priprema: 50 min.
mrsno jelo
Sastojci:
* 2 kašike maslinovog ulja
* 2 kašike putera
* 1 velika glavica crnog luka
* 2 manje šargarepe
* 2 stabljike celera
* 3 čena belog luka
* 100 g mesnate slanine
* 300 g mlevene junetine
* 150 ml belog vina
* 400 g pelata paradajza
* 150 ml pavlake za kuvanje
* 60 g parmezana
* 1 kašičica origana
* 400 g špageti
* morska so
Priprema:
1. Špagete obariti u slanoj vodi a zatim ih ocediti od suvišne tečnosti. Tečnost od kuvanja sačuvati.
2. Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati. Šargarepu i stabljike celera oguliti i izmiksati u blanderu. Mesnatu slaninu iseći na štapiće.
3. U šerpi sjediniti maslinovo ulje i puter, pa zagrevati dok se puter ne istopi. Dodati crni luk, šargarepu i stabljike celera, te sve zajedno pržiti dok povrće ne omekša. Zatim umešati beli luk, te sve zajedno kratko propržiti.
4. Dodati mlevenu junetinu i pržiti dok meso ne promeni boju. Ubaciti slaninu i kratko propržiti. Sipati belo vino i dinstati dok tečnost ne ispari.
5. Ubaciti izmiksati pelat paradajza i malo tečnosti od kuvanja testenine i nadalje kuvati desetak minuta.
6. Umešati pavlaku za kuvanje i origano, pa kuvati još 5 minuta (ukoliko su špagete slane u preliv ne treba dodavati so).
7. Špagete preliti pripremljenim sosom i posuti parmezanom.