Džem od kajsija
za 2 tegle od 800 g
posno jelo
priprema: 15 min.
mirovanje: 30 min.
kuvanje: 2 sata
Sastojci:
* 2,5 kg zrelih kajsija
* 1,2 kg šećera
Priprema:
1. Kajsije očistiti od koštica, pa pulpu iseći na krupnije komade.
2. Potom ih posuti šećerom i dlanovima izgnječiti, pa ostaviti da puste sok oko 30 minuta.
3. Kuvati ih na visokoj temperaturi dok ne proključaju, a potom smanjiti temperaturu na 2.
4. Tokom kuvanja kašikom skidati penu sa površine džema. U početku povremeno mešati dok je džem ređi, a kasnije češće da ne zagori.
5. Nakon što se džem zgusne ( tokom mešanja za varjačom treba da ostaje trag) izmaknuti ga s ringle.
6. Staklene tegle dobro oprati a potom ih zagrejati u rerni na 100°C oko 30 min.
7. U tople tegle sipati vruć džem, pa ih vratiti u rernu zagrejanu na 100°C. Peći 30 min. dok se na površini džema ne uhvati korica.
8. Ostaviti džem da se prohladi, te ga zatvoriti celofanom i poklopcem. Čuvati na hladnom i mračnom mestu.
Savet: Oštećene i trule delove kajsija, odstranite pre kuvanja.
Previous post
Birajte keks u komadu
Next post
Pileća musaka
more from category
Džem od nektarina i jabuka
Vreme je da sočnim plodovima bresaka napunite staklene tegle!
pročitaj još