Cušpajz od tikvica s piletinom
za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 70 min.
Sastojci:
* 4 mlade tikvice
* 2 glavice crnog luka
* 2 srednje šargarepe
* 1 koren peršuna
* 1 veća crvena paprika šilja
* 400 ml soka od paradajza
* 1 kašičica mlevene paprike
* 2 kašike gustina
* 1 puna kašika sveže seckane mirođije
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Mlade tikvice oguliti, pa okruglom kašikom izdubiti sredinu a pulpu iseći na polukrugove.
2. Crni luk i crvenu papriku šilju očistiti i iseći na kockice, šargarepu oguliti i iseći na kolutove a koren peršuna na kockice.
3. Na malo ulja propržiti crni luk a zatim dodati šargarepu i koren peršuna. Pržiti neprekidno mešajući nekoliko minuta pa ubaciti crvenu papriku, te sve zajedno kratko propržiti.
4. Dodati piletinu i pržiti je dok ne promeni boju. Ubaciti tikvice i naliti paradajzom i vodom koliko je potrebno da povrće ogrezne. Kuvati na umerenoj temperaturi do svi sastojci ne omekšaju. 5. Pred kraj kuvanja umešati mlevenu papriku i mirođiju, posoliti i pobiberiti po ukusu. Gustin razmutiti u malo vode i umešati u varivo. Kuvati na umerenoj temperaturi još pet minuta dok jelo ne dobije željenu gustinu.
Savet: U gotovo jelo po želji dodati malo soka od limuna ili jabukovog sirćeta.