Zapečena piletina
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 30 min.
Sastojci:
* 400 g pilećeg belog mesa
* 200 g pirinča
* 80 g kukuruza šećerca
* 350 ml pavlake za kuvanje
* 150 g kačkavalja
* 2 kašike seckanog peršuna
* malo karija
* 1 kašičica mešavine suvih začina
* 1 kašika putera
* so
* ulje
Priprema:
1. Pileće belo meso iseći na trake. Posoliti ih i posuti karijem, pa propržiti na malo ulja sa svih strana da blago porumene. Izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
2. U šerpu sipati 700 ml vode, dodati kašičicu mešavine suvih začina i puter, pa kuvati dok ne proključa. Ubaciti pirinač i nadalje kuvati još 5 minuta. Poklopiti i ostaviti po strani da pirinač nabubri i upije suvišnu tečnost.
3. Vatrostalnu činiju nauljiti i u nju rasporediti oceđeni pirinač i kukuruz šećerac. Odozgo rasporediti prženu piletinu, pa sve zajedno preliti pavlakom za kuvanje.
4. Kačkavalj izrendati nakrupno i posuti ga preko pavlake. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Gotovo jelo posuti sveže seckanim peršunovim listom.
Savet: Jelo poslužite neposredno nakon pripreme kako se sir na površini usled mirovanja ne bi stvrdnuo.