Prelivena vekna s povrćem
za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 45 min.
Sastojci:
* 500 g pilećeg belog mesa
* 1 glavica crnog luka
* 1 krupno jaje
* 2 šargarepe
* 60 g mladog graška
* 5 kašika prezli
* mleveni biber
* 200 ml pavlake za kuvanje
* 100 g buđavog sira
* so
Priprema:
1. Šargarepu oguliti i iseći na kockice. U manju šerpu sipati 1 l vode i kuvati je dok ne proključa. Ubaciti šargarepu i mladi grašak pa kuvati 5 minuta. Ocediti od suvišne tečnosti i ostaviti po strani.
2. Crni luk očistiti i iseći na kockice, pileće belo meso samleti.
3. U činiji sjediniti piletinu, crni luk, prezlu, jaje, šargarepu, grašak, mleveni biber i malo soli. Rukom povezati sastojke da bi se dobila ujednačena masa.
4. Manji pravougaoni kalup obložiti papirom za pečenje i ubaciti u njega smesu. Poravnati je i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.
5. Zatim veknu izvrnuti u tepsiju i vratiti je u rernu da se zapeče.
6. Posebno pripremiti preliv. Pavlaku za kuvanje zagrejati pa dodati u nju kockice buđavog sira i mešati dok se ne rastope. Pečenu veknu preliti umakom od sira.
Savet: Veknu možete praviti i od ćurećeg ili mešanog mlevenog mesa.