Slatki kupus s kobasicama
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 80 min.
Sastojci:
* 1 veći struk praziluka
* 2 srednje šargarepe
* 2 crvene paprike roge
* 1 manja glavica slatkog kupusa
* 2 lovorova lista
* 250 g paradajz pelata
* 250 ml paradajz soka
* 150 g dimljene suve kobasice
* 1 kašika mlevene paprike
* biber
* so
* ulje
Priprema:
1. Praziluk očistiti i iseći na kockice, šargarepu oguliti i iseći na kolutove, paprike očistiti od semena i peteljki i iseći nakrupno.
2. Kupus očistiti od spoljnih listova i korena pa iseći na krupnije kocke. Pelat paradajza iseći nakrupno a kobasice na kolutove.
3. U većoj šerpi na malo ulja propržiti praziluk a zatim dodati šargarepu i papriku te sve zajedno kratko propržiti.
4. Ubaciti kupus, sipati 1 l vode i kuvati dok kupus ne svene i napola ne omekša.
5. Ubaciti paradajz pelat, dodati kolutove kobasica i lovorov list, te sipati paradajz sok i još jednu litru vode. Posuti mlevenom paprikom, posoliti i pobiberiti, pa kuvati na umerenoj temperaturi dolivajući pomalo vode po potrebi dok kupus potpuno ne omekša a jelo ne dobije željenu gustinu.
Savet: Ukoliko jelo pripremate od mladog kupusa, brže će se skuvati.