16.11.2017 Deserti

Griz pita sa jabukama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 8 osoba
Priprema: 50 min.
Pečenje: 45 min.
Mrsno jelo

Sastojci:

Za testo:
125 g putera
1 jaje
50 g šećera
1 kašika ekstrakta od vanile
250 g brašna
40 ml mleka
Za fil:
125 g putera
125 g šećera
2 jajeta
2 kašike ekstrakta od vanile
250 g griza
prstohvat cimeta
1 l mleka
1 limun
2 kašike žutog šećera
2 veće jabuke

Priprema:

Testo:
1. Umutiti puter i šećer, dodati jaje, ekstrakt vanile, mleko i brašno.
2. Ručno mesiti dok se ne dobije glatko testo. Ostaviti u frižideru da miruje 30 min.
Fil:
1. Puter i šećer penasto umutiti, dodati jaja i ekstrakt vanile. Zatim sipati mlako mleko i izmutiti žicom za mućenje.
2. Smesu sipati u šerpu i kuvati na umerenoj temperaturi dok ne proključa. 3. Zatim dodati griz i nastaviti sa kuvanjem uz neprekidno mešanje dok se fil ne zgusne. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak:
1. Okruglu tepsiju nauljiti i posudi brašnom.
2. Testo izvaditi iz frižidera, pa istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 5 mm.
3. Dno i bočne stranice tepsije obložiti testom. Staviti u zagrejanu rernu na 180ºC i peći 5 min. Zatim izvaditi, preliti prohlađenim filom od griza i nastaviti sa pečenjem još 30 min.
4. Jabuke očistiti i iseći na tanje kriške. Limun iscediti i sjediniti sa žutim šećerom. Potom preliti preko jabuka i polako promešati.
5. Pitu nakon 30 min. pečenja izvaditi iz rerne, te preko nje poslagati kriške jabuka. Vratiti u rernu dok se jabuke ne ispeku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category