Šaran na rižotu od povrća
Dodaj u omiljeno
Za 6 osoba
* 1 tovljeni šaran od 2,5 kg
* 1 glavica ljubičastog luka
* 1/2 struka praziluka
* 3 čena belog luka
* 2 šargarepe
* 1 paštrnak
* 300 g šampinjona
* 200 g pirinča
* 80 g suvih kajsija
* 1 l supe od povrća iz kocke
* 200 ml belog vina * mleveni biber
* ulje
* so
Priprema: 60 min.
Pečenje: 120 min.
1 Šarana s unutrašnje strane uzdužno zaseći pomoću oštrog noža. Potom pažljivo izvaditi utrobu. Ikru odvojiti od opne i ostaviti sa strane. 2 Pomoću noža krljušti polako sastrugati u suprotnom smeru od njihovog rasta da bi se dobila glatka površina. Gornju površinu šarana zaseći na više mesta. 3 Praziluk, suve kajsije, ljubičasti i beli luk iseći na kockice. Šargarepu i paštrnak oguliti i izrendati nakrupno, šampinjone iseći na listove. 4 Na malo ulja propržiti ljubičasti i beli luk a potom dodati šargarepu i paštrnak te sve zajedno kratko propržiti. Ubaciti praziluk i šampinjone, te nastaviti prženje dok sastojci ne omekšaju. Potom dodati pirinač i pržiti ga uz neprestano mešanje 3 minuta. Nadalje dinstati dolivajući vodu po potrebi dok pirinač ne omekša. Pred kraj dinstanja dodati suve kajsije i začine po ukusu. 5 Pripremljenim rižotom napuniti utrobu šarana. 6 Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju položiti šarana. Posebno sjediniti belo vino, 100 ml supe od povrća i 50 ml ulja pa 1/3 smese preliti šarana. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok meso šarana ne omekša i porumeni. Tokom pečenja po potrebi šarana prelivati ostatkom mešavine. 7 Pred kraj pečenja, oko šarana rasporediti ostatak rižota i vratiti u rernu da se zapeče. Savet: Preostalu ikru zamrznite i naknadno iskoristite za pripremu nadeva, pljeskavica i riblje čorbe.