Pilav s ajvarom
za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 120 min.
pečenje: 70 min.
Sastojci:
* 2 veće šargarepe
* 1 kriška korena celera
* 6 manjih pilećih bataka s karabatakom
* 1 deblji struk praziluka
* 250 g integralnog pirinča
* 3 pune kašike ajvara
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Šargarepu i koren celera oguliti i iseći na kockice, batake odvojiti od karabataka.
2. U većoj šerpi sjediniti piletinu, šargarepu i celer pa naliti vodom da sastojci ogreznu. Kuvati dok piletina i povrće ne omekšaju.
3. Zatim piletinu i povrće procediti a supu sačuvati.
4. Posebno u šerpi propržiti praziluk isečen na kockice, pa dodati pirinač i nadalje dinstati postepeno dolivajući pileću supu dok pirinač napola ne omekša.
5. Dinstani pirinač sjediniti s povrćem iz supe, umešati ajvar, posoliti i pobiberiti po ukusu. Sve zajedno preručiti u zemljanu činiju. Odozgo utisnuti piletinu i naliti preostalom supom da sastojci ogreznu.
6. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok pirinač ne nabubri a suvišna tečnost ne uvri. Tokom pečenja ako tečnost uvri a pirinač još uvek ne omekša, doliti jos supe i nastaviti pečenje dok i pirinač ne nabubri.