07.04.2022 Zimnica

Džem od šljiva i urmi

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 2 teglice od 350 g
posno jelo
priprema: 2 sata

Sastojci:
* 1,5 kg šljiva po izboru
* 170 g suvih urmi
* 200 ml vode
* 1/2 kašičice cimeta u prahu

Priprema:
1. Šljive oprati, osušiti i očistiti od koštica. Iseći ih na kockice i ubaciti u širu šerpu.
2. Urme rakođe očistiti od koštica i iseći na kockice pa ubaciti u šerpu sa šljivama.
3. Sipati vodu i kuvati na umerenoj temperaturi dok smesa ne počne da se zgušnjava. Dodati malo cimeta u prahu i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne dobije željena gustina.
4. Teglice opari i zagrejati u rerni na 50°C da se osuše i sterilišu.
5. U vruće tegle sipati vruć džem. Zatvoriti ih sterilisanim poklopcima i utopliti (uviti u deblje ćebe) pa ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon toga poslagati ih u špajz.

Savet: Budući da su urme dovoljno slatke, u ovako pripremljen džem ne treba se dodavati šećer.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category