06.04.2022 Zimnica

Džem od bresaka

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Za 4 tegle od 350 g
Posno jelo
Priprema: 3 sata

Sastojci:
* 2 kg zrelih i očišćenih bresaka
* 400 g šećera
* sok i korica od 1 limuna
* 200 ml ruma
* 3 vanil-šećera s ukusom ruma

Priprema:
1. Breskve oprati pa ih s donje strane oštrim nožem unakrsno zaseći.
2. U veću šerpu sipati vodu i ostaviti je da proključa, a u drugu posudi sipati hladnu vodu s kockicama leda.
3. Spuštati po nekoliko zasečenih bresaka u ključalu vodu i kuvati ih 2-3 minuta. Vaditi rupičastom kašikom i stavljati u ledenu vodu. Nakon toga breskve oguliti, odvojiti od koštice i iseći na kockice.
4. U šerpu s breskvama dodati, šećer, sok i rendanu koru limuna, rum i vanil-šećer. Kuvati na umerenoj temperaturi dok džem ne počne da se zgušnjava.
5. Usitniti ga štapnim mikserom i nastaviti kuvanje neprekidno mešajući dok se ne dobije željena gustina.
6. Teglice i poklopce oprati i sterilisati u zagrejanoj rerni na 50°C. Vreo džem sipati u vruće tegle, zatvoriti poklopcima i vratiti u isključenu još toplu rernu pa ostaviti da se u njoj ohlade.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Comments(2)

  1. Cicka says:

    Što su lepe ove vezene stvari starinske naravno pored odličnih recepata .

    1. Ženja Aćimović says:

      Hvala, one su od moje prabake.
      Srdačan pozdrav,
      Ženja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category