Tart s breskvama i kupinama
Zasladite se finim domaćim slatkišem proverenog kvaliteta i fantastičnog ukusa!
pročitaj jošZa 4 tegle od 350 g
Posno jelo
Priprema: 3 sata
Sastojci:
* 2 kg zrelih i očišćenih bresaka
* 400 g šećera
* sok i korica od 1 limuna
* 200 ml ruma
* 3 vanil-šećera s ukusom ruma
Priprema:
1. Breskve oprati pa ih s donje strane oštrim nožem unakrsno zaseći.
2. U veću šerpu sipati vodu i ostaviti je da proključa, a u drugu posudi sipati hladnu vodu s kockicama leda.
3. Spuštati po nekoliko zasečenih bresaka u ključalu vodu i kuvati ih 2-3 minuta. Vaditi rupičastom kašikom i stavljati u ledenu vodu. Nakon toga breskve oguliti, odvojiti od koštice i iseći na kockice.
4. U šerpu s breskvama dodati, šećer, sok i rendanu koru limuna, rum i vanil-šećer. Kuvati na umerenoj temperaturi dok džem ne počne da se zgušnjava.
5. Usitniti ga štapnim mikserom i nastaviti kuvanje neprekidno mešajući dok se ne dobije željena gustina.
6. Teglice i poklopce oprati i sterilisati u zagrejanoj rerni na 50°C. Vreo džem sipati u vruće tegle, zatvoriti poklopcima i vratiti u isključenu još toplu rernu pa ostaviti da se u njoj ohlade.
Vreme je da sočnim plodovima bresaka napunite staklene tegle!
pročitaj još
Što su lepe ove vezene stvari starinske naravno pored odličnih recepata .
Hvala, one su od moje prabake.
Srdačan pozdrav,
Ženja