06.04.2022 Predjela

Mantije od gotovih kora

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 45 min.
pečenje: 45 min.

Sastojci:
* 300 g tankih kora za pitu
Za premaz:
* 20 g svežeg kvasca
* 300 ml mleka
* 5 kašika brašna
* 50 ml ulja
* malo soli
Za fil:
* 2 glavice crnog luka
* 500 g mlevene junetine
* mleveni biber
* ulje
* so
Za preliv:
* 100 ml jogurta
* 3 čena belog luka

Priprema:
1. Kore za pitu unakrsno preseći na četiri dela.
2. Za pripremu premaza sjediniti izmrvljeni svež kvasac, mlako mleko, brašno, ulje i malo soli, te dobro umutiti žicom da ne ostanu grudvice. Ostaviti po strani dok se priprema fil.
3. Uceti dva kvadrata od kore za pitu, preko njih ravnomerno naneti premaz i složiti ih jedan preko drugog. Na gornji kvadrat naneti kašiku fila od mesa pa dijagonalne stranice preklopiti na sredini da bi se dobio izgled paketića. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još paketića.
4. Zemljanu činiju nauljiti i poslagati u nju mantije sa završecima okrenutim nadole. Premazati ih ostatkom premaza i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.
5. Za pripremu preliva jogurt sjediniti s pasiranim belim lukom. Nakon 40 minuta pečenja mantije izvaditi iz rerne, preliti ih smesom od belog luka i vratiti u rernu da se zapeku 5-10 minuta.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Comments(3)

  1. ЉУБИЦА says:

    POZDRAV, TREBA MI POMOĆ..NAIME PRAVILA SAM MANTIJE PO JEDNOM ODLIČNOM RECEPTU , PRVI PUT, PRIMETILA SAM TEK KAD SAM SVE ZAVRŠILA I SLOŽILA IH , JER SAM IH SPREMILA U ZAMRZIVAČ, DA SAM POGREŠNO PREPISALA RECEPT I UMESTO 20 ML ULJA STAVILA SAM 2 DCL ULJA…ŠTA DA VAM KAŽEM, JAKO SAM SE IZNERVIRALA MEDJUTIM OPET SE NADAM DA BIH MOGLA NEŠTO SPASITI ….PITANJE, DA LI DA IH PRI KRAJU PEČENJA PRELIJEM SA RECIMO 2-3 DCL KISELE VODE DA ZAJEDNO OCEDIM SA VIŠKOM ULJA I JOŠ IH MALO DOPEČEM…? MOŽDA ĆE DELOVATI SMEŠNO, ALI, TAKO MI JE KRIVO I NE BIH DA IH BACIM… KAKO IH SPASITI ???? HVALA SVIMA NA DOBRONAMERNIM SAVETIMA!!!

    1. Ženja Aćimović says:

      Draga Ljubice,
      Mislim da će tokom pečenja suvišna masnoća isplivati na površinu, čim budu pečene (ne čekajte da kore opet upijaju masnoću) odmah ih ocedite od masnoće. Trebalo bi da bude u redu.

      Srdačan pozdrav

    2. Ženja Aćimović says:

      Draga Ljubice,
      Mislim da će masnoća tokom pečenja isplivati na površinu, pa je odmah nakon što mantije budu pečene iscedite, ne čekajte da se hlade pošto će kore opet upiti ulje.

      Srdačan pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category