Čorba sa slatkim krompirom
Za 4 osobe
Priprema: 40 min.
Pečenje: 40 min.
Sastojci:
* 1 glavica crnog luka
* 3 štapića celera
* 1 praziluk
* 3 šargarepe
* 1 crvena paprika šilja
* 6 čenova belog luka
* 2 bela slatka krompira (250 g)
* mešavina biljnih začina (origano, bosilja i majčina dušica)
* malo maslinovog ulja
* 300 g pelata od paradajza
* 1,5 l supe od povrća
* mleveni biber
* so
Priprema:
1 Crni luk, praziluk, šargarepu, štapiće celera, crvenu papriku i slatki krompir očistiti i iseći na krupnije komade. Beli luk razdvojiti na čenove i ostaviti u ljusci.
2 U vanglici sjediniti pripremljeno povrće, posoliti ga, posuti mešavinom suvih začina i preliti s malo maslinovog ulja. Promešati i preručiti u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok povrće ne omekša.
3 Nakon što povrće omekša, pulpu belog luka istisnuti iz ljuske pa sjediniti s ostalim povrće i izmiksati u blenderu. Po potrebi tokom miksanja sipati malo supe od povrća da bi se dobila kremasta smesa.
4 Pelat od paradajza izmiksati pa sjediniti s kašom od povrća, sipati preostalu supu i izmešati žicom. Začiniti po ukusu i prokuvati.