Srneći paprikaš
Sastojci:
1,5 kg srnećeg mesa odležalog u pacu
3 glavice crnog luka
3 čena belog luka
2 šargarepe
150 g celera
100 g mesnate slanine
300 g pelata paradajza
1 kašika džema od kupina
2 lista lovora
1,5 dl belog vina
1 kašika mlevene paprike
nekoliko zrna crnog bibera
1/2 kašičice majčine dušice
mešavina začina
ulje
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu i celer oguliti i izrendati na krupno rende, beli luk ispasirati.
2. Srnetinu odstojalu u pacu iseći na krupnije komade, mesnatu slaninu na štapiće.
3. Na malo ulja propržiti crni i beli luk pa dodati šargarepu i celer te kratko propržiti. Dodati slaninu i pržiti dva minuta, pa ubaciti srnetinu i pržiti dok meso ne promeni boju. Nastaviti dinstanje dolivajući vodu po potrebi dok meso ne omekša.
4. Sipati belo vino i pelat paradajza, dodati lovorov list, biber u zrnu, mlevenu papriku, džem od kupina i majčinu dušicu. Nastaviti kuvanje na umerenoj temperaturi dok se ne dobije željena gustina.
5. Pred kraj kuvanja jelo začini- ti po ukusu