16.11.2017 Deserti

Doboš rolat

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 25 min.
pečenje: 12 min.

Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
2 vanil-šećera
3 kašike brašna
3 kašike gustina
Za fil:
2 jajeta
125 g šećera u prahu
2 vanil-šećera
125 g putera
40 g čokolade za kuvanje
Za posipanje:
50 g šećera u prahu

Priprema

Kora

1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Postepeno dodavati dve kašike šećera uz neprekidno mućenje dok se šećer ne rastopi. Žumanca umutiti sa preostalim šećerom.
2. Sjediniti smesu od žumanaca sa šamom od belanaca i polako promešati varjačom. Dodati brašno i gustin, pa opet promešati da bi se dobila ujednačena masa.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu masu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni. Pečenu koru, dok je još topla, urolati u vlažnu krpu.

Fil

1. Sjediniti jaja, šećer u prahu i vanil-šećer i kuvati na pari uz neprekidno mućenje dok se krem ne zgusne.
2. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
3. U ohlađeni fil postepeno dodavati puter i mutiti mikserom dok se ne dobije fini krem.

Finalni postupak:

1. Ohlađenu koru premazati filom i urolati. Rolat umotati u suvu krpu i ostaviti u frižideru da se stegne. Pred služenje rolat posuti šećerom u prahu.

1. Smesu za koru rasporediti
2. Odvojiti papir
3. Uviti u vlažnu krpu
4. Naneti fil
5. Urolati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category