Sačuvajte aromu bosiljka
Ova mirišljava zeljasta biljka od davnina se upotrebljava kao začin. Ima prijatan, osvežavajući i pomalo pikantan ukus. Najbolje ga je koristiti svežeg, budući da sušenjem gubi na intenzitetu mirisa i ukusa. Savršen je dodatak pastama, prelivima, varivima i salatama. Sveži listovi ove biljke mogu se usitniti i zamrznuti u kesici ili pak rasporediti u kalup za led te zaliti vodom i odložiti u zamrzivač – da bi se dobile kockice sa začinskim biljem. Bosiljak se može i osušiti, u tom slučaju potrebno ga je usitniti i rasporediti na čistu podlogu, pa ostaviti u hladovini. Tokom mirovanja neophodno ga je okretati nekoliko puta da bi se ravnomerno osušio, a zatim prebaciti u staklenu teglu. Od ove biljke može se pripremiti i kvaliteto ulje – šolju od 250 ml listova bosiljka preliti sa 125 ml maslinovog ulja, dodati malo soli i izmiksati, pa smesu procediti kroz gazu. Ovako dobijeno ulje držati u frižideru do sedam dana.
Savet: Bosiljak u manjim saksijama možete uzgajati i u kućnim uslovima tokom cele godine.
Previous post
Keksići sa čokoladom
Next post
Varivo od tikvica
more from category
Napravite sami čokoladne kapljice
Ne morate kupovati kapljice od čokolade, lako i jednostavno možete ih napraviti sami!
pročitaj još