Varivo od sočiva s tikvicom
za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 50 min.
Sastojci:
* 2 glavice crnog luka
* 2 šargarepe
* 400 g mlevenog pelata paradajza
* 3 čena belog luka
* bosiljak
* 200 g narandžastog sočiva
* 1 mlada tikvica
* 50 g mladog spanaća
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu oguliti te i nju iseći na kockice.
2. Mladu tikvicu oprati, pa krajeve odstraniti a pulpu zajedno s korom preseći uzdužno. Dobijene polovine iseći na polukrugove.
3. U šerpi na malo ulja propržiti crni luk i šragarepu. Dodati smleveni pelat od paradajza, pasirani beli luk i malo bosiljka po ukusu. Sipati litru vode i kuvati nakon što proključa još desetak minuta.
4. Ubaciti sočivo i tikvice, pa nastaviti kuvanje dok sastojci ne omekšaju.
5. Pred kraj kuvanja, jelo posoliti i pobiberiti i umešati listove mladog spanaća. Kuvati još nekoliko minuta koliko je potrebno da listovi spanaća svenu.