Potaž od pečuraka
za 5 osoba
posno jelo
priprema: 60 min.
Sastojci:
* 1 glavica crnog luka
* 1 struk praziluka
* 2 čena belog luka
* 1 srednja šargarepa
* 400 g šampinjona
* 1 kašika senfa
* 150 ml belog vina
* 3 bela krompira
* 2 litre supe od povrća
* 2 kašike seckanog peršuna
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk i praziluk očistiti i iseći na kockice, šargarepu oguliti te i nju iseći na kockice. Beli luk očistiti i ispasirati.
2. Krompir oguliti i iseći na krupnije kocke, šampinjone iseći na listove.
3. U šerpi na malo ulja propržiti crni luk i praziluk da omekšaju. Ubaciti beli luk i šargarepu, te sve zajedno kratko propržiti.
4. Zatim dodati šampinjone i pržiti ih dok suvišna tečnost koju su pustili ne uvri. Sipati belo vino i nadalje dinstati dok i vino ne uvri.
5. Dodati senf, naliti supom od povrća, posoliti i pobiberiti po ukusu, te kuvati dok ne proključa.
6. Ubaciti kockice krompira i nadalje kuvati dok krompir ne omekša a čorba ne dobije željenu gustinu. Pred kraj kuvanja umešati seckani peršun.
Savet: Čorbu kuvati dok krompir ne počne da se raspada kako bi se dobila potrebna gustina.