Makedonska janija
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 120 min.
Sastojci:
* 1 kg junećeg mesa od buta
* 2 veće glavice crnog luka
* 1 manja zelena paprika
* 1 manja crvena paprika
* 1 kašika pirea od paradajza
* 5 belih kompira srednje veličine
* 1 kašika slatke mlevene paprike
* mleveni biber
* so
* ulje
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, crvenu i zelenu papriku očistiti od semena i peteljki i iseći na krupnije kocke. Junetinu očistiti od žilica i opni i iseći na kocke.
2. U većoj šerpi zagrejati malo ulja pa ubaciti junetinu i pržiti je povremeno mešajući dok meso ne promeni boju, a suvišna tečnost koju je tokom prženja pustilo ne uvri. Prženo meso izvaditi iz šerpe rešetkastom kašikom i ostaviti na toplom.
3. Na masnoći od mesa propržiti crni luk da postane staklast a zatim dodati crvenu i zelenu papriku te i nju kratko propržiti. Dodati pire od paradajza i mlevenu papriku te promešati. Vratiti meso i naliti vodom da sastojci ogreznu. Kuvati na umerenoj temperaturi dolivajući vodu po potrebi dok meso ne omekša.
4. Krompir oguliti pa četiri komada iseći na krupnije kocke a jedan izrendati.
5. Nakon što meso omekša, ubaciti pripremljeni krompir, najpre onaj u kockama, a zatim i rendati, začiniti po ukusu i kuvati na umerenoj tenperaturi dok svi sastojci ne omekšaju a jelo dobije željenu gustinu.