Pastrmka s krompirom
za 4 osobe
posno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 60 min.
Sastojci:
* 500 g fileta pastrmke
* 1 kg krompira
* 100 ml maslinovog ulja
* 1 manja glavica belog luka
* 1 veza peršuna
* 200 ml belog vina
* mleveni biber
* so
Priprema:
1. Krompir oguliti i iseći na kolutove, peršunov list i beli luk sitno iseći. Filete pastrmke iseći na krupnije komade.
2. U vatrostalnu činiju sipati malo maslinovog ulja pa poslagati red krompira, posoliti ga i pobiberiti. Posuti s malo peršuna i belog luka, te rasporediti filete pastrmke i preliti ih s malo maslinovog ulja. Isti postupak slaganja namirnica ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal.
3. Zatim sastojke preliti belim vinom i sipati vode koliko je potrebno da krompir ogrezne. Poklopiti i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 60 minuta. Nakon toga jelo otklopiti i nastaviti pečenje dok svi sastojci ne omekšaju a tečnost napola ne uvri.
Savet: Za pripremu jela umesto pastrmke možete koristiti filete druge vrste ribe.