Karamel štangle
Кaramel štanglice
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
Sastojci:
* 350 g šećera
* 500 ml mleka
* 100 g bele čokolade
* 200 g putera
* 250 g mlevenih pečenih lešnika
* 350 g mlevenog keksa
* 7 rozen korica
Za glazuru:
* 100 g bele čokolade
* 2 kašike ulja
Priprema:
1. U šerpu sipati šećer i zagrevati ga na umerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje.
2. Sipati u njega toplo mleko (karamel će se steći) i nadalje kuvati povremeno mešajući dok se karamel ne rastopi.
3. Pripremljenu smesu izmaći s ringle pa dodati izlomljenu čokoladu i kockice putera, te mešati dok se i oni ne rastope.
4. Na kraju dodati mleveni keks i lešnike i dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa.
5. Na tacnu za kolač staviti rozen koru i premazati je sa tri kašike fila. Poravnati ga špatulom i prekriti drugom korom. Isti postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši materijal, završiti rozen korom.
6. Filovani kolač pritisnuti težim predmetom i ostaviti da se stegne.
7. Za pripremu glazure belu čokoladu rastopiti s malo ulja pa preliti preko kolača i ostaviti na hladnom da se glazura stegne. Кolač skalpelom iseći na štangle.