Posne sarme
Posne sarmice
za 4 osobe
posno jelo
priprema: 50 min.
kuvanje: 120 min.
Sastojci:
* 1 glavica kiselog kupusa
* 200 g crnog luka
* 200 g praziluka
* 250 g pirinča
* 3 srednje kisele jabuke
* 5 kašika mlevenih oraha
* 50 g suvog grožđa
* 1 kašičica slatke mlevene paprike
* mešavina suvih biljnih začina
* biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, praziluk takođe iseći na kockice. Jabuke oguliti i izrendati nakrupno ili iseći na kockice.
2. Na malo ulja kratko propržiti crni luk i praziluk a potom dodati pirinač i pržiti ga neprekidno mešajući nekoliko minuta. Nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok pirinač ne nabubri.
3. Ubaciti suvo grožđe, a potom i rendane jabuke te dinstati na umerenoj temperaturi dok voće ne omekša.
4. Pred kraj kuvanja umešati mlevene orahe i papriku, začiniti po ukusu i promešati.
5. Listove kiselog kupusa razdvojiti i odstraniti zadebljanje po sredini da bi se lakše savijali.
6. Na svaki list kiselog kupusa naneti kašiku pripremljenog fila i oblikovati sarmice.
7. Lonac nauljiti, pa dno prekriti listom kupusa. Preko njega poslagati sarme i odozgo prekriti listom kupusa. Naliti vodom da ogreznu i kuvati na umerenoj temeraturi dok kupus ne omekša.
8. Skuvane sarme poslagati u nauljenu tepsiju, poprskati ih uljem i zapeći.