Bakin kolač za 5 osoba
Vreme pripreme: 45 min.
Mrsno jelo
500 g mekog brašna
2 jajeta
1 žumance
350 g svinjske masti
350 g šećera
2 vanil-šećera
1 dl mleka, ulje
1 prašak za pecivo
300 g džema od kajsija
Priprema
1. Penasto umutiti jaja i žumance sa šećerom i vanil-šećerom, pa dodati mleko i izmiksati.
2. Omekšalu mast takođe dodati u smesu i umutiti da bi se dobila ujednačena masa.
3. Nakon toga postepeno dodavati mešavinu brašna i praška za pecivo, te ručno mesiti dok se ne dobije glatko testo.
4. Od pripremljenog testa oblikovati kugle veličine breskve.
5. Aparat za bakine kolače nauljiti i zagrejati, a zatim prema uputstvu sa slike na njemu ručno istanjiti kuglu od testa. Zatvoriti poklopac aparata i peći dok kolač blago ne porumeni. Pečeni kolač iseći na trouglove. Na isiti način ispeći još kolačića i poslužiti uz džem od kajsija.