Somuni
Sastojci:
- 600 g mekog brašna
- 5 dl vode
- 25 g svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike ulja
- 250 g domaće šunke
- 350 g kajmaka
Priprema
1. U dubljoj posudi sjediniti 1 dl mlake vode, izmrvljeni sveži kvasac, kašičicu brašna i šećera. Dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglicu za mešenje sipati brašno, dodati so i promešati. Sipati preostalu vodu, ulje i nadošao kvasac, te varjačom dobro izmešati da bi se dobilo meko lepljivo testo. Prekriti providnom folijom i ostaviti u frižideru da nadođe oko 40 min.
3. Nakon toga vanglu izvaditi iz frižidera, testo premesiti pomoću varjače i vratiti u frižider da opet kisne. Isti postupak ponoviti još jednom. Kada testo treći put nadođe, ne treba ga premesiti.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i posuti brašnom. Nado- šlo testo i ruke takođe posuti brašnom, pa otkidati gomilice testa i oblikovati somune. Slagati ih u tepsiju i ostaviti da nadođu na sobnoj temperaturi. Peći u rerni zagrejanoj na 200°S dok blago ne porumene. Izvaditi iz rerne, premazati ih vodom, uviti u krpu, pa ostaviti da se prohlade.
5. Gotove somune preseći na- pola, premazati ih kajmakom i napuniti šunkom.