Torta sa pistaćima
Sastojci:
Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašn
- 6 kašika mlevenih pistaća
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 400 g bele čokolade
- 250 g putera
- 10 kašika mlevenih
- 4 dl slatke pavlake
Za preliv:
- 1 limun
- 4 kašike meda
- 5 kašika ruma
Priprema
Kora: 1. Umutiti žumanca i šećer u penastu smesu. 2. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg i dodati ih u smesu od žumanaca. Ubaciti mlevene pistaće, mešavinu brašna i praška za pecivo, pa polako promešati varjačom. 3. Okrugao pleh obložiti papirom za pečenje, te sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°S oko 25 min. Pečenu koru ostaviti da se prohladi, pa je poprečno preseći napola. 4. Posebno pripremiti preliv. Sjediniti sok od limuna sa medom i rumom, pa dobijenim sirupom poprskati kore.
Fil: 1. Belu čokoladu rastopiti na pari i ostaviti da se ohladi. Sjediniti je sa penasto umućenim puterom i izmiksati. Na kraju dodati mlevene pistaće i polako promešati varjačom.
Finalni postupak: 1. Prvu koru vratiti u kalup za torte i premazati je polovinom fila. Zatim naneti polovinu šlaga od slatke pavlake i preklopiti drugom korom. Naneti preostali fil, pa ostatkom šlaga premazati tortu.