Aromatične kiflice
Foto: Ženja Aćimović
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
mirovanje: 5 sati
pečenje: 25 min.
Sastojci:
* 700 g brašna
* 250 ml toplog mleka
* 7 g suvog kvasca
* 100 g šećera
* prstohvat soli
* 1 jaje
* 1 vanil-šećer
* 50 g kisele pavlake
* korica i sok od 1 manje narandže
* 100 g putera
Za punjenje:
* 300 g pekmeza od kajsije
Za posipanje:
* malo šećera u prahu
Priprema:
1. Sjediniti 100 g brašna s toplim mlekom, suvim kvascem i kašičicom šećara, pa dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. Nadošli kvasac sjediniti s preostalim šećerom, prstohvatom soli, jajetom, koricom i sokom od narandže, vanil-šećerom i pavlakom. Mutiti mikserom s nastavcima za testo dok se ne dobije ujednačena smesa. Zatim postepeno dodavati brašno i kockice putera, neprekidno muteći mikserom.
3. Smesu preručiti na radnu površinu, pa ako je testo mekše po potrebi dodati još malo brašna. Prekriti ga folijom i ostaviti u frižideru da odstoji 4 sata.
4. Od odstojalo testa oblikovati 9 jufkica. Svaku jufkicu istanjiti i unakrsno iseći na trouglove. Napuniti ih džemom i smotati u kiflice.
5. Kiflice poslagati u pleh obložen papirom za pečenje i prekriti ih folijom. Ostaviti da odstoje 30 minuta.
6. Zatim ih premazati jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Pečene kiflice posuti šećerom u prahu.