Lešnik kocke
Foto: Ženja Aćimović
za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 20 min.
Sastojci:
Za koru:
* 6 belanaca
* 6 kašika šećera
* 2 kašike brašna
* 4 kašika mlevenog keksa
* 50 g čokolade
* 1/2 praška za pecivo
Za fil:
* 6 žumanaca
* 100 g šećera
* 1 pudinga s ukusom vanile
* 500 ml mleka
* 125 g putera
* 50 g mlevenog keksa
* 50 g mlevenih lešnika
Ostali sastojci:
* 200 ml šlaga od slatke pavlake
Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer.
Posebno sjediniti brašno, mleveni keks, rendanu čokoladu i prašak za pecivo pa varjačom umešati u smesu.
2. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Poravnati je i peći u zagrejanoj rerni na 180°C dvadesetak minuta. Pečenu i prohlađenu koru vertikalno preseći napola.
3. Za pripremu fila žumanca i puding razmutiti u 100 ml mleka. Preostalo mleko sipati u šerpu, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Sipati u njega smesu s pudingom i nadalje kuvati neprekidno mešati dok se ne zgusne.
4. U ohlađeni fil dodati puter i izmiksati. Na kraju umešati mleveni keks.
5. Prvu koru premazati polovinom fila pa prekriti drugom korom. Naneti ostatak fila i poravnati. Kolač ostaviti da se stegne.
6. Ohlađeni kolač iseći na kocke i dekorisati umućenim šlagom od slatke pavlake.