Keks kocke
za 10 osoba mrsno jelo priprema: 35 min. mirovanje: 4 časa
Sastojci:
- 500 g pti ber keksa
- 50 ml ruma
- 2 dl mleka
- 300 g šlaga
- 3 dl kisele vode
Za fil:
- 6 dl mleka
- 2 pudinga od vanile
- 180 g putera
- 180 g šećera u prahu
- 100 čokolade za kuvanje
- 100 g mlevenih lešnika
Priprema
Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mleka i kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile pa sipati u ključalo mleko. Nastaviti sa kuvanjem na umerenoj temperaturi uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
2. Posebno umutiti puter sa šećerom u prahu pa sjediniti sa ohlađenim pudingom i izmiksati. Dodati mlevene lešnike i promešati.
Finalni postupak:
1. Sjediniti mleko i rum. Pti ber keks potapati u pripremljenu mešavinu i slagati na tacnu da bi se oblikovao pravougaonik (6×3 pti ber keksa).
2. Preko keksa premazati četvrtinu 4. Tortu izvrnuti naopačke 2. Napuniti ih orasima
3. Preliti smesom za biskvit 1. Jabuke izdubiti 1. Keks premazati filom fila, te isti postupak ponoviti još tri puta da bi se utrošio pripremljeni materijal. Završiti sa filom. 3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko kolača. Ostaviti u frižideru da se fil stegne, a keks omekša te iseći na kocke.