Ćuftice na pirinču
Foto: Ženja Aćimović
za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
Za ćuftice:
* 450 g mlevene ćuretine
* 1 manja glavica crnog luka
* 1 kašičica mlevene paprike
* 3 kašike prezli
* 1 čen belog luka
* biber
* ulje
* so
Za prilog:
* 2 glavice crnog luka
* 200 g pirinča
* 500 ml pavlake za kuvanje
* 200 ml juneće supe
* 100 g spanaća
* 40 g parmezana
* so
Priprema:
1. Za pripremu ćuftica sjediniti mleveno meso sa sitno seckanim crnim i pasiranim belim lukom. Dodati prezlu, mlevenu papriku, jaje i začine po ukusu, pa dobro izmešati sastojke.
2. Nauljenim rukama oblikovati manje ćuftice. Nakratko ih propržiti na vrelom ulju da se uhvati korica, te ih ostaviti po strani.
3. Posebno pripremiti prilog. Crni luk očistiti i iseći na rebarca pa propržiti na malo ulja. Ubaciti pirinač i pržiti ga neprekidno mešajući dok ne postane staklast.
4. Ubaciti spanać i promešati. Sipati pavlaku za kuvanje i juneću supu, pa smesu preručiti u vatrostalnu činiju. Peći u zagrejanoj rerni povremeno mešajući dok pirinač napola ne nabubri.
5. Zatim umešati parmezan i odozgo utisnuti ćuftice. Nastaviti pečenje dok suvišna tečnost ne uvri.
Savet: Ćuftice kratko propržite na ulju pošto će se dopeći u rerni.